Aurinkokeräinten tuotto kesällä

Aurinkokeräimentuottotilasto

Helteettömässä ja vaihtelevan sateisessa 2017 vuoden kesäkuussa aurinkokeräimet tuottivat Tampereen Ateljee-seurantakohteessa lämpöä noin kahtenakymmenenä päivänä kolmestakymmenestä. Lämmönkeräinten tuotto ei vaadi kuumaa päivää, ainoastaan kunnollista auringonpaistetta. Useana kesäkuun päivänä oli sekä sadetta että aurinkoa - näinäkin päivinä lämpöä saadaan talteen jonkin verran. Täysin pilvipoutaiset päivät sekä tietenkin täydet sadepäivät jäävät ilman lämmöntuottoa.

Oikeastaan pienessä talossa lämpöä kertyy juuri kesällä selvästi herkästi liikaakin. Tästä syystä aurinkokerääjän lämminvesivaraajan siirtämä maksimilämpötila pudotettiin jo keväällä 85 asteesta 65 asteeseen (sähköllä varaaja taataan pysyväksi yli 55 asteisena). Aurinkokeräinten ei siis anneta lämmittää varaajan vettä niin paljoa kuin olisi mahdollista. Tekninen tila kun lämpenee kuuman keräinnesteen kierrätyksestä ja varmaan osin lämminvesivaraajan pienenkin lämpövuodon vuoksi liiankin paljon. Ateljee-mallissa tekninen tila on kuutiossa talon sisällä, joten teknisestä tilasta lämpö pääsee leviämään muuallekin taloon. Mahdollisten kesän kuumimpien jaksojen ajaksi on varauduttu kytkemään aurinkokeräimet pois käytöstä, jotta talon lämpötila ei kohoaisi liikaa. Tällöin siis lämpöä olisi yllin kylin tarjolla, mutta asumismukavuuden vuoksi käyttövesi lämmitetään mieluummin sähköllä. äärimmäisenä ratkaisuna olisi koneellinen jäädytys, mutta varsinkin yhtaikaa aurinkolämmön keräyksen kanssa tämä olisi ristiriitaista. Mieluummin päädytään siis kuumuden välttämiseksi pysäyttämään lämmönkeräys.

ikkunamarkiisi

Seurantakohteen paikka loivassa etelärinteessä, talon katon harjan itä-länsi suunta ja esteetön näkymä eteläiselle taivaalle antavat auringon todella paistaa ja lämmittää. Aurinkokeräimille tämä tietää hyvää tuottoa. Talossa on isot näköalaikkunat juuri etelän suuntaan, joten lämpöä tulee talteen täysin passiivisestikin. Näyttää siltä että lämpöä tulee liikaakin, jos ei asialle tehdä jotain. Tästä syystä kohteeseen päätettiin asentaa ikkunamarkiisi. Ikkunamarkiisien avulla yli kaksi metriä korkeat ikkunat saadaan varjoon koko eteläisen seinän matkalta, ja näin auringon lämpö saadaan jäämään kesäaikaan talon ulkopuolelle.

Aurinkokeräinten (ja aurinkosähkön) hyödyntämisessä kesä ei ole tärkeintä aikaa, koska tällöin myös tarve ja käyttö on vähäisintä. Ehkä arvokkainta tuottoa saadaan maalis-toukokuussa, jolloin aurinkoa on tarjolla ja lämmölle on enemmän tarvetta. Talvikuukausina, marras-helmikuussa aurinko on liian vähän näkyvissä jotta siitä saataisiin hyötyä. Syksyn tuotto on seurantakohteen oikean asumiskäytön osalta vielä näkemättä, mutta oletus ja tuntuma on että tuotto tulisi olemaan kevättä vähäisempää.