Ply - Vaneria kerroksittain, rakenneratkaisu
Ply on pieni koemalli jolla hahmotellaan vanerista kerroksittain koottavan rakentamistavan mahdollisuuksia. Tässä rakenneratkaisussa koko talo muodostuu päällekkäin liimattavista vanerikerroksista. Vaneriosien huolellinen suunnittelu ja tarkka CNC-leikkaus mahdollistavat rungon ja ulkokuoron lisäksi myös sisä- ja vesikaton, väliseinien ja portaiden valmistamisen osana taloa. Talon rakentaminen näistä vanerikerroksista muistuttaakin paljon 3D-tulostamista, jossa lopullinen muoto syntyy ohuista päällekkäin tulevista kerroksista. Itse rakentaminen tuo mieleen myös Lego-palikoiden käytön. Lego-palojen sijaan vaneriosat liitetään toisiinsa reikien ja tappien avulla juuri oikealle kohdalle ja liimalla paikalle kiinnittämiseksi.
Enemmän työtä suunnittelupöydälle, yksinkertainen pystytys
Rakennustapa lisää suunnittelutyötä, koska varsinaisessa rakennusvaiheessa ei tehdä muuta kuin kasataan suunnitelman mukaan leikattuja vaneriosia. Kaikki yksityiskohdat, mitoitukset ja ratkaisut on täytynyt miettiä etukäteen. Portaat, väliseinät, kaapit ehkä istuimetkin ovat osa samaa rakennetta rungon kanssa, ei erikseen mukaan liitettäviä valmiita komponentteja kuten perinteisemmässä rakentamistavassa.
Ei tarvetta suorakulmaisuuteen, orgaaniset muodot
Rakentamistapa mahdollistaa pyöreiden, vinojen ja muiden ei suorakulmaisten muotojen käytön, siten että ne eivät varsinaisesti ole sen kalliimpia tai hankalampia rakennusvaiheessa. Ei suorakulmaiset muodot antavat suunnitteluun todella paljon uutta vapautta, mutta myös lisätyötä. Pehmeät orgaaniset muodot häivyttävät selkeät rajat siitä mikä on seinää ja mikä kattoa, sillä rajakohta voi olla pyöristetty, kalteva tai aaltoileva. Samoin talon ulkomuodossa varsinaisia nurkkia ei välttämättä ole ollenkaan. Katto voidaan muotoilla kiinnostavaksi, kunhan vain pinnoitteeksi löytyy materiaali joka saadaan myötäilemään muotoja. Rakennesuunnittelu ja lujuuslaskenta saa uusia haasteita tässä rakentamistavassa, kun perinteiset puutavaramitoitukset eivät pysty mitenkään soveltumaan tähän vanerin käyttötapaan.
Jäykkä ontto rakenne
Suomen oloissa välttämätön kunnollinen lämmöneriste saadaan tässä rakentamistavassa aikaan tekemällä sisä- ja ulkokuori joiden väliin asennetaan sopiva paikalleen puhallettava eriste. Eristetila sisä- ja ulkokuoren välissä voi olla vaihtelevan vahvuinen riippuen talon muodoista sisällä ja ulkona. Kylmäsillat jäävät vähäisiksi, rakenteessa sisä- ja ulkokuori on sidottu toisiinsa säännöllisin välimatkoin vanerisin silloin. Varsinkin pienissä taloissa. joissa ei ole isoa avointa yhtenäistä tilaa, rakenteesta tulee todella jäykkä. Ulkokuori, sisäkuori, portaat, väliseinät ja kaapistot muodostavat yhden liimatun kokonaisuuden, joka on jäykkä kaikkiin suuntiin niin taipumisen kuin kiertymisenkin suhteen.
Tila
Itse talon pohjaratkaisu ja muoto on suunniteltu rakentamistavan testaamiseen. Pienessä talossa on mini-wc, keittiö, sohva, portaat ja parvi. Talon ulkoseinät eivät seuraa tarkasti sisätilan muotoja. Talo on sisältä korkean avoin. Suoria kulmia ei juuri ole ja katto on holvimainen. Sisä:tilan pinta-ala on vain 5.2 m2.